Οι ηλεκτρονικές (online) αγορές είναι πλέον πραγματικότητα και στον χώρο της Τέχνης. Μπορούμε πλέον να κλείσουμε παντός τύπου εισιτήρια μέσω του διαδικτύου όπως εισιτήρια για θέατρα, συναυλίες, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η αγορά εισιτηρίων μέσω του διαδικτύου ανακτά συνέχεια έδαφος καθώς κερδίζουμε χρόνο. Δεν απαιτεί κόπο και τις περισσότερες φορές εξοικονομούμε χρήματα.
Πώς όμως θα κάνουμε μια ασφαλή αγορά εισιτηρίου μέσω του διαδικτύου;
Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κινδύνους και να ολοκληρώσετε με ασφάλεια τις ηλεκτρονικές σας αγορές.
- Επιλογή Ηλεκτρονικού Καταστήματος: Μπορεί να υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα που περιέχουν το εισιτήριο που αναζητάτε. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου ηλεκτρονικού καταστήματος μπορεί να γίνει μετά από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο κατάστημα που έχετε κάνει αγορές στο παρελθόν και εμπιστεύεστε ή και ένα κατάστημα που σας έχουν συστήσει.
Όποιος και να είναι ο αρχικός τρόπος επιλογής του καταστήματος, καλό είναι να αναζητήσετε αν το συγκεκριμένο εισιτήριο παρέχεται και από άλλα καταστήματα. Έτσι μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές για να πετύχετε την πιο συμφέρουσα. Ανάλογα με το είδος της αγοράς σας και το είδος του καταστήματος είναι δυνατό να βρείτε σχόλια άλλων αγοραστών σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου που θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στην επιλογή σας.
Σημαντικό είναι η ιστοσελίδα του καταστήματος να περιέχει το είδος και το όνομα του καταστήματος. Επιπλέον, θα πρέπει να περιέχει τα στοιχεία επικοινωνίας όπως διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε το κατάστημα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Με αυτόν το τρόπο, θα βεβαιωθείτε ότι είναι εγγεγραμμένο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο που σημαίνει ότι η αρμόδια αρχή γνωρίζει για την ύπαρξη του συγκεκριμένου καταστήματος. - Όροι χρήσης ηλεκτρονικών καταστημάτων: Δεν θα πρέπει να αγνοούμε τους όρους χρήσης των ηλεκτρονικών καταστημάτων ή τους όρους των συγκεκριμένων αγορών που θέλουμε να κάνουμε καθώς μπορεί να περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την πολιτική του καταστήματος, τις ακυρώσεις των εισιτηρίων, τις επιστροφές χρημάτων και τη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων.
- Τρόπος Πληρωμής του Εισιτηρίου: Τα ηλεκτρονικά καταστήματα παρέχουν διάφορους τρόπους πληρωμής όπως πληρωμή με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα, μέσω υπηρεσιών πληρωμών όπως το paypal, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή με αντικαταβολή. Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και η αντικαταβολή δεν εγκυμονεί τους κινδύνους της πληρωμής με κάρτα. Στην περίπτωση της αντικαταβολής όμως, μπορεί να υπάρχει επιπλέον χρέωση για την αποστολή του εισιτηρίου και την παράδοση των χρημάτων. Εσείς θα πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο πληρωμής που σας ταιριάζει καλύτερα.
- Ηλεκτρονική Πληρωμή με Ασφάλεια: Τη στιγμή της ηλεκτρονικής πληρωμής, πριν δώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας, προσέξτε να υπάρχει το “λουκέτο” στο πεδίο που αναγράφεται η διεύθυνση της ιστοσελίδας που έχετε επισκεφτεί. Επίσης, η ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να ξεκινάει με το https:// (προσοχή να περιλαμβάνει και το “s” στο τέλος του ”http”, δηλαδή “https”) που σημαίνει ότι οι πληροφορίες πληρωμής κρυπτογραφούνται. Καλό είναι να πατάτε πάνω στο “λουκέτο” ή στην πράσινη μπάρα που εμφανίζεται στη θέση του λουκέτου, η οποία έχει τα στοιχεία της εταιρίας. Από το μενού που θα ανοίξει μπορείτε να αναζητάτε τις πληροφορίες του ψηφιακού πιστοποιητικού της συγκεκριμένης εταιρίας. Τα ψηφιακά πιστοποιητικά εκδίδονται από αναγνωρισμένες αρχές ή εταιρίες που εγγυώνται την ασφάλεια των συναλλαγών σας. Προσοχή να αναγράφεται ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι έγκυρο (Verified ή Validated). Πριν ολοκληρώσετε τις online αγορές σας βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία που δίνετε είναι τα σωστά και το εισιτήριο που αγοράζετε είναι αυτό που επιθυμείτε.
- Δεν στέλνω στοιχεία πιστωτικής κάρτας μέσω τηλεφώνου ή e-mail: Ποτέ δεν πρέπει να στέλνετε στοιχεία λογαριασμών, κωδικούς καρτών ή κωδικούς για υπηρεσίες πληρωμής μέσω τηλεφώνου, e-mail ή μέσω μη ασφαλών ιστοσελίδων (χωρίς το “λουκέτο” ή το “https”). Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα στοιχεία σας να υποκλαπούν και να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλο σκοπό.
- Λήψη επιβεβαίωσης για την αγορά: Θα πρέπει να κρατάτε πάντα την αναφορά ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Εκεί περιλαμβάνονται πληροφορίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες σε περίπτωση που ανακύψει κάποιο πρόβλημα με τη αγορά. Εάν δε λάβετε κάποιο μήνυμα επιβεβαίωσης για την ολοκλήρωσης της αγοράς, επικοινωνήστε με το κατάστημα για να ρωτήσετε αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη συναλλαγή.
- Έλεγχος χρεώσεων: Ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας ή τις χρεώσεις της πιστωτικής σας κάρτας. Έτσι, εξακριβώνετε αν έχουν γίνει οι αναμενόμενες χρεώσεις. Δράστε άμεσα σε περίπτωση που δείτε κάποια ύποπτη συναλλαγή.
- Αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων υπολογιστών: Μην πραγματοποείτε online αγορές μέσω δημόσιων ή κοινόχρηστων υπολογιστών ή μέσω δημόσιων συνδέσεων στο διαδίκτυο όπως ανοικτών ασύρματων δικτύων (Wi-Fi). Καλό είναι να χρησιμοποιείτε τον προσωπικό σας υπολογιστή, ο οποίος πρέπει να διαθέτει τις τελευταίες ενημερώσεις (updates) ασφάλειας και να περιλαμβάνει ενημερωμένο πρόγραμμα κατά των ιών (antivirus).
Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και χρησιμοποιείστε με ασφάλεια το διαδίκτυο για τις ηλεκτρονικές σας αγορές αποφεύγοντας τις ουρές, τον περιττό κόπο και τις επιπλέον χρεώσεις.
Σταύρος Κουρής Codnext Software LTD Λογισμικό, Υπηρεσίες και Συστήματα Πληροφορικής